antecedents

Begues és un poble amb una superfícies de 50,45 m2, és el municipi amb més extensió de la comarca. Està situat a uns 400 metres d’alçada i es troba envoltat del Parc Natural del Garraf. Dins del terme municipal s’inclouen alguns dels pics més importants del parc, com el Montau (658 m) o la Morella (594 m).

La natura i el caràcter de l’extensió urbana fan que Begues gaudeixi d’unes condicions òptimes per al silenci i la tranquil·litat, amb una relació molt estreta entre l’entorn i les persones que hi viuen.

Al 2013 es va posar en marxa un procés participatiu per definir el model de desenvolupament que ha de tenir el poble, seguint els valors de les cittàslow. 

cultura i tradició

Les festes populars formen part del patrimoni beguetà des de temps immemorials. No només es limiten a les festes majors d’estiu i d’hivern, sinó que al llarg de l’any hi ha esdeveniments destacats a l’agenda del poble.

Un d’aquests esdeveniments són els Tres Tombs, una festa d’origen agrícola que, després que es deixés de celebrar durant uns anys, es va recuperar el 2012. La Festa del Most és una de les celebracions més destacades de l’any. Se celebra a finals d’octubre o a principis de novembre, en funció de l’any, i recorda el final de la tradicional verema de les vinyes que envoltaven Begues. La trepitjada del raïm per extreure’n el most i la Mostra gastronòmica de productes de proximitat completen la festivitat .

Begues disposa d’un teixit associatiu fort i dinàmic que participa activament en les celebracions populars. Des del 2012 s’ha posat en marxa la colla castellera dels Encantats de Begues, una mostra de treball en equip totalment transversal. Des dels anys 30, a Begues s’ha mantingut una de les bèsties de foc més grans de tot Catalunya: la Cucafera, que surt al carrer durant els correfocs de les festes majors.


Descarga
Patrimoni cultural de Begues
memoria.pdf
Documento Adobe Acrobat 4.1 MB